Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn al jaren populair bij huiseigenaren. Hout heeft vele voordelen, zoals:

  • Bewerkbaar (je kunt het schilderen)
  • Huiselijke uitstraling
  • Lange levensduur tot wel 75 jaar

Bewerkbaar

Tussen de kozijnsoorten is hout als enige overschilderbaar. Hierdoor kun je je kozijnen op een gegeven moment een nieuwe uitstraling geven, terwijl je bij kunststof, aluminium en stalen kozijnen tot aan vervanging niets aan kan veranderen. Daarnaast is het zo dat houten kozijnen makkelijk te repareren zijn en niet altijd een expert ingehuurd hoeft te worden. Denk hierbij aan houtrot.

Houtrot kan men afschrikken om te kiezen voor houten kozijnen, maar dat hoeft niet. Wanneer je je kozijnen goed onderhoud door goede schoonmaak, regelmatig checken van de kozijnen en op tijd laat schilderen verklein je de kans op houtrot. Mocht er toch houtrot ontstaan, repareren zo’n 95% van de mensen gemakkelijk het hout.

Huiselijke uitstraling

Met een natuurproduct dat leeft haal je leven in huis en creƫer je warmte. Houten elementen in de woning zijn helemaal van deze tijd en houten kozijnen en ramen kunnen daar een hele mooie aanvulling aan zijn.

Lange levensduur

Hoewel vroeger hout hooguit hooguit 10 tot 15 jaar meeging vanwege de kwaliteit van het hout, gaan de houten kozijnen van tegenwoordig tot wel 75 jaar mee. De levensduur is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder goed onderhoud en kwaliteit van het hout. Je hebt tevens ook twee soorten houten kozijnen: hardhout voor buiten kozijnen en zachthout voor binnenkozijnen. Het verschil zit hem in de kwaliteit en bestendigheid voor diverse weersomstandigheden. Zachthout is meer bedoelt voor binnen en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Hardhouten kozijnen kunnen diverse weersomstandigheden aan en hebben een levensduur tussen 40 en 75 jaar.